De Verenigde Naties in het klein: oefening voor politici in spe

Meer dan honderd Groningse studenten konden de internationale politiek zelf beleven, tijdens de zeventiende editie van GrunnMUN.
Door Edward Szekeres / Foto’s Louís Felipe

‘Als ik door ons kantoor loop, zie ik al die eerdere posters van model-Verenigde Naties (MUN’s) van 1995 tot nu, met thema’s en onderwerpen die nog steeds relevant en onopgelost zijn,’ vertelt Floris Westenberg, voorzitter van TEIMUN, dat het evenement organiseert. ‘Dus misschien schiet het systeem ergens tekort. En daar moeten we wat aan doen.’

Een surrealistische preek

De deelnemers, van 24 verschillende nationaliteiten, beginnen de dag in de in dichte mist gehulde Doopsgezinde Kerk. Binnen worden ze toegesproken door een reeks experts. De echo van hun aansporing om klimaatverandering aan te pakken klinkt als een surrealistische preek. ‘We hebben jullie nodig als onze toekomstige leiders’, zegt GroenLinks-gedeputeerde Nienke Homan.

Vervolgens verhuist het gezelschap naar Het Heerenhuis voor debatten.

Daar oogt Dian Hulsebosch zenuwachtig. Ze neemt slokjes koffie en luistert naar een verhit debat tussen haar twee vrienden. Het gaat over vegetarisch eten. ‘Ze vroegen of ik mee wilde doen aan GrunnMUN en het was te gênant om nee te zeggen.’ Ze is nooit naar een evenement als dit geweest.

Communisten en proto-fascisten

De meesten zijn hier voor het eerst, zegt Floris. Het is een goede manier om een idee te krijgen van de belangen die spelen in politiek. Het is altijd makkelijk om vanaf de zijlijn wat te roepen.’

TEIMUN organiseerde al in 1995 de eerste MUN op het Europese vasteland, in Den Haag. Het doel is altijd geweest om op een leuke manier belangrijke ervaring op te doen. ‘Mensen hier zijn heel ruimdenkend en internationaal georiënteerd,’ zegt Floris. ‘Ze denken na over de wereld en willen die veranderen. Wat hen bindt is hun plichtsgevoel om van de wereld een mooiere plek te maken, en daarom zie je hier ook communisten en proto-fascisten aan één tafel.’

De studenten speelden elk een rol als afgevaardigde van een land en discussieerden en ruzieden in vijf raden over een breed spectrum aan onderwerpen; van klimaatverandering en euthanasie tot ruimteoorlogen. ‘Het gevaar van een nucleaire oorlog in de ruimte,’ verduidelijkt Cindy Kosseda, een Duitse student internationale betrekkingen die Zwitserland vertegenwoordigde in de Algemene Vergadering.

Aan de lopende band

Uiteindelijk kwamen slechts drie raden tot een resolutie. ‘Hongarije is erg teleurgesteld over hoe deze vergadering is verlopen,’ zegt een afgevaardigde. Maar dat is geen schande, zeggen meer ervaren deelnemers, bij de echte VN gebeurt dat aan de lopende band dat er geen overeenstemming is.

D66’er Jan Willem Leeuwma vertegenwoordigde Spanje in de Europese Raad, die niet tot overeenstemming kwam. ‘Maar, het was erg leuk,’ zegt de geschiedenisstudent. Het was soms lastig om zijn mening te geven, omdat in de meeste discussies rechtenstudenten vrij dominant waren. ‘Een goede voorbereiding voor het echte politieke werk’, vindt hij. ‘Ik ga de volgende keer waarschijnlijk weer meedoen.’

Die kans krijgt hij deze zomer. Bij de European International Model United Nations in Den Haag van 15 tot 20 juli.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties