Volgend collegejaar 300.000 studenten, voorspelt VSNU

Volgend collegejaar kunnen aan de Nederlandse universiteiten 300.000 studenten studeren, een mijlpaal in het hoger onderwijs. Dat meldt de Vereniging van Universiteiten (VSNU) maandag.
Door Rob Siebelink

Er studeren dit collegejaar 291.277 studenten aan de Nederlandse universiteiten, meldt de VSNU. Dat is ten opzichte van vorig jaar een groei van 5,3 procent, nog iets meer dan in oktober op basis van de voorlopige cijfers werd verondersteld.

Als de groei doorzet, verwelkomen de universiteiten volgend collegejaar zeer waarschijnlijk de 300.000ste student. VSNU-voorzitter Pieter Duisenberg: ‘Deze groei is positief voor Nederland als kennissamenleving, maar plaatst ons als universiteiten voor steeds grotere uitdagingen als het gaat om werkdruk en onderwijskwaliteit.’

Instroom vanuit hbo

Het opvallendste cijfer dit collegejaar is de instroom in de bacheloropleidingen vanuit het hbo. Universiteiten bieden vaak schakelprogramma’s aan voor studenten die de overstap willen maken, maar worden hiervoor niet bekostigd door de overheid.

Toch stroomden bij de universiteiten dit collegejaar 11.374 studenten met een achtergrond in het hbo in: een groei van 9,6 procent en een belangrijk signaal dat er een ‘groeiende behoefte aan stapelmogelijkheden’ bestaat, aldus het samenwerkingsverband.

Internationals

Het aantal internationale studenten is dit collegejaar ook toegenomen. Van de 291.277 ingeschreven studenten is 19,2 procent uit het buitenland afkomstig (een kleine 56.000).

In het licht van de voorspelde arbeidsmarkttekorten en de internationale wetenschappelijke positie van Nederland, is dit in de basis een positieve trend. Maar er zijn wel maatregelen nodig om de instroom beheersbaar te houden, stelt de VSNU.

Financiering

De groei van het aantal studenten past in een langere trend; ook de afgelopen periode trok de universiteit meer studenten. De financiering vanuit de overheid groeit niet evenredig mee: de totale rijksbijdrage per student is de afgelopen 15 jaar met een kwart afgenomen.

De gevolgen hiervan zijn met name voor de medewerkers te merken. Duisenberg: ‘Het is onze inzet om alle studenten de beste onderwijskwaliteit te bieden, tegelijk moet de werkdruk voor onze medewerkers niet onverantwoord oplopen. Universiteiten zetten hun eigen middelen zo veel mogelijk in, maar de druk op onze instellingen gaat de hele samenleving aan.’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties