DAG doet niet mee aan verkiezingen

Beweging wil terug naar activistische wortels

DAG doet niet mee aan verkiezingen

Studentenbeweging DAG vertrekt uit de universiteitsraad. Zij wil zich ‘hergroeperen’ en terug naar de activistische wortels.
22 maart om 15:19 uur.
Laatst gewijzigd op 23 maart 2021
om 15:19 uur.
maart 22 at 15:19 PM.
Last modified on maart 23, 2021
at 15:19 PM.
Avatar photo

Door Giulia Fabrizi

22 maart om 15:19 uur.
Laatst gewijzigd op 23 maart 2021
om 15:19 uur.
Avatar photo

By Giulia Fabrizi

maart 22 at 15:19 PM.
Last modified on maart 23, 2021
at 15:19 PM.

Volgens de leden van de beweging kan dat alleen door zich dit jaar niet verkiesbaar te stellen voor de universiteitsraad (u-raad) en de faculteitsraden. 

‘Dat betekent niet dat we nooit meer terugkomen’, zegt Ivi Kussmaul, fractievoorzitter in de u-raad. ‘Maar op dit moment ligt de nadruk van ons werk te veel op het raadswerk en niet genoeg op het aanpakken van de grote thema’s waar wij in de kern voor staan.’

Studieplekken en plaspauzes

DAG (Democratische Academie Groningen) ontstond in 2017 als een beweging die ontevreden was met het feit dat studentenpartijen in de u-raad vooral nadachten over ‘stopcontacten, studieplekken en plaspauzes’. Het moest gaan over kwesties zoals de functie van de universiteit, hoe de financiering in elkaar zit en democratisering van het bestuur. 

Een plek in de raad was vooral bedoeld als podium om die kwesties aan te kaarten. In 2018 slaagde DAG hier met verve in toen ze hard wist te maken dat de universiteit publiek geld had gebruikt voor de voorbereiding van een branch-campus in het Chinese Yantai. 

Een pijnlijk gegeven, aangezien oud-onderwijsminister Jet Bussemaker in 2016 gegarandeerd had dat er ‘op geen enkele wijze Nederlandse publieke middelen worden ingezet voor transnationaal onderwijs’. Een extern onderzoek volgde en DAG kreeg gelijk. 

Activisme

Nu dreigt de beweging volgens de leden echter te verzanden in datgene waar DAG altijd tegen was: raadswerk om het raadswerk. 

‘Maar wij doen dit niet om in de raad te zitten, wij zijn een beweging die grote thema’s aan de kaak wil stellen en hervorming teweeg wil brengen’, zegt Kussmaul. En dat betekent op dit moment hergroeperen en terug naar het activisme waar het allemaal mee begon. 

Terug naar acties zoals het bezetten van het Academiegebouw in 2018 om de kamernood aan de kaak te stellen. Terug naar het onderzoeken en aanpakken van universiteitsbeleid dat volgens DAG niet in een moderne universiteit thuishoort. Terug naar het mobiliseren van studenten om ze mee te laten praten over de toekomst van de universiteit. 

Evalueren

‘Er zijn genoeg onderwerpen waar we mee bezig blijven. Ondertussen evalueren we onze strategie, willen we ons netwerk uitbreiden en meer studenten in beweging krijgen’, zegt Kussmaul. 

Een toekomstige terugkeer naar de universiteitsraad is daarbij niet uitgesloten. ‘Maar op dit moment kunnen we onze tijd beter anders besteden.’ 

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties