Complot

De RUG haalt studenten binnen om ze daarna snel te lozen en zo collegegeld op te strijken, zo luidt een populaire complottheorie. Maar als je eventjes nadenkt, weet je dat er niks van klopt, zegt UKrant-columnist Casper Albers.
Door Casper Albers

Onlangs stond in UKrant een groot stuk over een complot aan de RUG. Volgens veel studenten doet de universiteit haar best om zo veel mogelijk studenten binnen te halen, het collegegeld te innen, en ze dan weer te lozen. Met man en macht werd geprobeerd om het complot te ontkennen, maar dat is precies wat je verwacht dat gebeurt bij een complot.

Je hoeft de krant tegenwoordig maar open te slaan om te zien dat complottheorieën bedenken blijkbaar een van de 21st century skills is. Mooi dat onze studenten met de tijd meegaan. Het enige wat bij dit RUG-complot nog lijkt te ontbreken, is de gedachtekronkel waardoor George Soros de schuld krijgt.

De theorie bevat alle ingrediënten die een goede complottheorie hoort te hebben. Zo is de theorie aantoonbaar onzinnig. Het kost de universiteit gemiddeld gesproken dik tienduizend euro per jaar om een student hier te laten studeren. Er zit dus een gat van zo’n achtduizend euro tussen het collegegeld en de kosten – een gat in het nadeel van de RUG.

De overheid betaalt dat gat, want de overheid wil graag dat veel mensen afstuderen. Maar de overheid betaalt alleen voor de studenten die ook daadwerkelijk afstuderen, want dan krijgen die studenten mooiere banen en moeten ze meer belasting betalen (ook al een complot!).

De studenten die in het eerste jaar vertrekken – of het nu een complot is of niet – zijn, financieel gezien, dus gewoon een kostenpost. Deze manier van bekostigen is helemaal niet handig voor het complot. Een van de hoofddoelen van de staking op 15 maart 2019 is dan ook om het bekostigingssysteem om te gooien. Zo’n complot betaalt zichzelf niet, immers.

Maar als studenten complotten mogen bedenken, mag ik het ook. Ik vermoed namelijk dat de studenten samenzweren om de cursusevaluaties zo inconsistent mogelijk in te vullen. Ik geef al jarenlang hetzelfde vak, dat het hele eerste semester duurt. Jarenlang klaagden studenten bij de cursusevaluatie dat één toetsmoment (een tentamen in januari) te weinig is.

Als we met weinig moeite studenten blijer kunnen maken, doen we dat graag. We hebben dit jaar daarom met twee deeltoetsen gewerkt. Afgelopen vrijdag was de tweede deeltoets.

Ik zag dat er nog steeds massaal geklaagd wordt op de evaluatieformulieren. De klacht was niet dat er nog steeds te weinig toetsen zijn, maar dat er nu te weinig vragen per deeltoets zijn. Ik heb het even nagekeken; in totaal hadden we één vraag meer dan vorig jaar.

Zo’n cursusevaluatie kan je natuurlijk niet terzijde schuiven, dus volgend jaar ga ik dan maar twee keer een tentamen geven met honderd vragen per toets. Aan de huidige eerstejaarsstudenten: alvast heel veel succes. Tenminste, als jullie het eerstejaarscomplot doorkomen.

Wat ik ook kan doen is, zoals elk jaar, de betrouwbaarheid van het tentamen uitrekenen en zien dat die in orde is. Want gewoon naar de feiten kijken, is uiteindelijk de beste remedie tegen complotten.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties