‘College misbruikt voor DAG-campagne’

Een docent die in een college campagne voert voor studentenpartij DAG? Volgens nieuwkomer De Vrije Student gebeurt het en die vindt dat zoiets niet kan. ‘Colleges zijn geen campagnebijeenkomsten.’
Door Rob Siebelink

Tijdens een werkcollege voor eerstejaars op de Faculteit Wijsbegeerte heeft een docent onlangs tekst en uitleg gegeven over het belang van de verkiezingen voor de universiteitsraad. Maar hij hield tegelijk een uitvoerig pleidooi om op Democratische Academie Groningen (DAG) te stemmen, constateerde De Vrije Student. De docent in kwestie verspreidde ook flyers van DAG onder de studenten.

Volgens lijsttrekker Nard Willemse van De Vrije Student – zijn partij doet dit jaar voor het eerst mee aan de verkiezingen – is het goed is dat er aandacht wordt besteed aan de verkiezingen. ‘Maar het is niet aan docenten om tijdens hun colleges campagne te voeren’, stelt hij.

‘Studenten gaan naar college om dingen te leren, niet om een campagnepraatje aan te horen en flyers in hun hand gedrukt te krijgen door hun docent. Colleges zijn geen campagnebijeenkomsten.’

‘Brug te ver’

De Vrije Student roept DAG op om haar achterban er op te wijzen dat colleges daar niet voor zijn bedoeld. Ook vraagt de partij de universiteit om op te treden tegen docenten die campagne voeren tijdens colleges. ‘Want dat gaat een brug te ver.’ De RUG laat weten dat het docenten niet verboden is om stelling te nemen, ook niet in colleges.

DAG zelf zit er niet zo mee, laat lijsttrekker Bram Omvlee weten. Hij zegt blij te zijn dat in colleges aandacht wordt besteed aan de universitaire verkiezingen ‘want dat gebeurt inhoudelijk toch al te weinig’. ‘Dat een docent vervolgens zijn mening kenbaar maakt en zijn ideeën wil delen, is niet zo gek. Dat moet kunnen op een universiteit’, zegt Omvlee.

De verkiezingen voor de universiteitsraad – dit jaar gaat het alleen om de studentengeleding – beginnen maandag 14 mei. Studenten kunnen tot en met vrijdag 18 mei hun stem uitbrengen op een van de vijf partijen die meedoen (SOG, Lijst Calimero, DAG, De Vrije Student en One Man Gang). Dinsdag 22 mei volgt de uitslag.

09 May 2018 | 9-5-2018, 16:55