Camera’s in Rikkers-Lubbershuis illegaal?

Huisvestingsbedrijf StudentStay installeerde camera’s in het Rikkers-Lubbershuis na klachten. Maar dat zou heel goed illegaal kunnen zijn, zeggen privacyexperts. ‘Ze hadden de huurders moeten raadplegen.’
Door Edward Szekeres

De bewoners van het Rikkers-Lubbershuis waren stomverbaasd, toen klusjesmannen een nieuwe bewakingscamera installeerden in hun gezamenlijke woonkamer. Ook buiten monteerden ze een nieuwe camera; deze filmde de volledige achtertuin.

‘We hadden geen flauw idee wat er aan de hand was. Ze kwamen gewoon binnen en hingen de camera’s op zonder ook maar iets tegen ons te zeggen’, zegt Oliver Horstman, student economie en bedrijfskunde en een van de eerste bewoners van het gebouw.

Op 14 september kregen de 56 bewoners van het voormalige verpleegtehuis een kortaf mailtje van StudentStay, het verhuurbedrijf dat het Rikkers-Lubbershuis beheert. In de mail schreef het bedrijf dat er ergens in de komende weken camera’s in het huis zouden komen. De bewoners kregen geen verdere uitleg of informatie.

Verschrikkelijk

In een eerdere mail, van 11 september, waarschuwde het bedrijf de huurders al, nadat buren herhaaldelijk hadden geklaagd over geluidsoverlast.

Maar de studenten zeggen dat het gebrek aan communicatie van het verhuurbedrijf verschrikkelijk is. ‘We weten niet eens echt hoe het nu zit met de buren; wij horen praktisch alles uit de media. StudentStay vertelt ons niks’, zegt Oliver.

De nieuwe bewakingscamera’s zijn 20 september opgehangen. Sindsdien voelen de studenten zich ongemakkelijk, volgens Oliver. Ze vinden vooral de camera in hun gezellige woonkamer vervelend. Victoria Cassola, internationaal studente communicatie, noemt de starende lens van de camera ‘irritant’.

Persoonlijke gegevens

In de gangen en bij de ingang van het huis hingen al camera’s. Maar deze nieuwe storen de bewoners in hun dagelijks leven en verzamelen persoonlijke gegevens.

Daarom had StudentStay ‘de studenten moeten informeren en met ze moeten overleggen’, zegt Jonida Milaj-Weishaar, universitair hoofddocent bij de rechtenfaculteit van de RUG. Milaj-Weishaar deed onderzoek naar bewakingsmiddelen en bewakingstechnologie.

Volgens haar hebben de studenten het recht om te weten waarom de camera’s er hangen. ‘Ze hebben de studenten alleen maar verteld dat de camera’s opgehangen werden, niet waarom, of waar de gefilmde beelden voor zijn, hoe ze worden opgeslagen, of hoe lang ze bewaard worden. Dat betekent dat de studenten niet vrijwillig hebben ingestemd met het ophangen van de camera’s.’

Toestemming

Omdat de studenten geen toestemming hebben gegeven, zegt Milaj-Weishaar dat StudentStay ‘toestemming van de gemeente moet vragen op grond van de openbare veiligheid’.

StudentStay kon niet bevestigen dat het bedrijf deze toestemming heeft gekregen, maar een medewerker zegt wel dat het installeren van de camera’s is ‘overlegd met een juridisch adviseur’.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties