Mogelijk veel hoger collegegeld door Brexit

De RUG e-mailde Britse studenten afgelopen donderdag over de gevolgen van de Brexit voor hun collegegeld. Bij sommige studenten zaaide de mail vooral verwarring.
Door Jacob Thorburn / Vertaling Giulia Fabrizi

Voor Britse studenten die hun studie vóór 29 maart 2019 zijn begonnen, verandert de hoogte van het collegegeld voor hun volledige studie niet, verzekert de RUG. Zij betalen het wettelijk vastgestelde collegegeld, waarvan de hoogte wordt bepaald door de Nederlandse overheid.

Wat er gebeurt met Britse studenten die hun studie in september beginnen, is onduidelijk. Een woordvoerder van de Centrale Studenten Administratie zegt dat de kosten van het collegegeld voor Britse studenten zou kunnen stijgen.

Hoe hoog is het collegegeld?

Voor RUG-studenten uit Nederland, uit een lidstaat van de Europese Unie of uit een land in de Europese Economische Ruimte is het wettelijk collegegeld voor 2018-19 vastgesteld op 2060 euro. Studenten uit andere delen van de wereld en studenten die een tweede bachelor- of masteropleiding volgen, betalen instellingscollegegeld. Afhankelijk van de studie die je volgt, bedraagt het instellingscollegegeld tussen de 2060 euro en 32.000 euro per studiejaar.

Voor internationale studenten is het instellingscollegegeld onderverdeeld in twee categorieën. Op dit moment vallen Britse studenten onder de eerste categorie. In deze categorie is het te betalen bedrag net zo hoog als het wettelijk collegegeld van 2060 euro.

Als internationale studenten niet in aanmerking komen voor de eerste categorie, vallen ze onder de tweede categorie. In deze categorie kan de hoogte van het collegegeld drastisch stijgen.

Klinkt verwarrend? Dat is het ook. Het is een ingewikkeld onderwerp omdat de toekomstige relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU, net als in het eigenlijk Brexit-proces, voor iedereen onbekend terrein is.

Een onzekere toekomst

De Nederlandse overheid heeft Britten in Nederland al gewaarschuwd dat veel post-Brexit afspraken nog niet vaststaan en zouden kunnen veranderen. Klaarblijkelijk zijn de gevolgen van de Brexit op studietarieven voor Britse studenten in Nederland nog onzeker.

Per november 2018 telde de RUG 462 ingeschreven studenten. In juni 2016 reageerde de RUG op de uitslag van het Brexit-referendum. In het bericht stelde de universiteit dat ze ‘ook bij een Brexit verwacht een aantrekkelijke universiteit te zullen blijven voor Britse studenten.’

Jorien Bakker, woordvoerder van het universiteitsbestuur, zegt dat het voor de RUG een simpel besluit was om huidige Britse studenten ‘te beschermen en gerust te stellen’. Wel waarschuwt ze dat het toekomstperspectief voor Britse studenten onduidelijk is en ‘zal afhangen van de politieke ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk en de EU’.

‘Te verwarrend’

De e-mail van de universiteit riep bij Britse studenten van de RUG verschillende reacties op. Zo kon tweedejaarsstudent Sophie Stevenson niet anders dan met haar ogen rollen toen ze de update las. Volgens haar was het bericht te verwarrend. Ze heeft nog altijd ‘geen idee’ wat de gevolgen van Brexit voor haar collegegeld zijn.

Derdejaars geneeskundestudent Cantin Gillen zegt dat hij zijn studie aan de RUG zou heroverwegen als hij in de toekomst meer moet betalen dan het wettelijk collegegeld. Als geneeskundestudent zou het collegegeld voor hem op kunnen lopen tot 32.000 euro per jaar. Hij begint in september aan zijn master, maar weet nog niet of hij daar het wettelijke collegegeld voor mag betalen. Als dat niet zo blijkt te zijn, wordt hij verplicht tienduizenden euro’s per jaar meer te betalen.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties