Brand in studentenhuis Lopendediep

In een studentenpand in het centrum woedde woensdagnacht een grote brand. Even voor 3 uur had de brandweer het vuur onder controle.
Door Thereza Langeler

De brand ontstond rond 2 uur ’s nachts op een kamer op de begane grond van het pand, dat op de hoek van het Lopendediep en de Derde Drift staat. Omdat er een groot risico was dat de brand op omliggende panden zou overslaan, rukte de brandweer massaal uit.

Ongeveer een uur later was het vuur onder controle. De brandweer bleef nog enkele uren om het pand te controleren en te ventileren. De schade is beperkt gebleven tot het studentenpand zelf. Alle bewoners wisten het pand veilig te verlaten.

Python en kameleon

Eén studente wist ook haar huisdieren – een koningspython en een kameleon – uit het pand te redden. ‘Word je wakker van een brandalarm en schreeuwende mensen, blijkt je huis in brand te staan’, schrijft Jessica Bijlsma op haar Facebookpagina. De dieren zijn met de dierenambulance naar een opvang gebracht. ‘Met mij gaat het verder prima, ik ben goed opgevangen’, sluit Bijlsma af.

Hoe de brand kon ontstaan en hoe groot de schade precies is, is nog niet bekend. ‘De technische recherche doet de komende dagen onderzoek naar de oorzaak van de brand’, zegt een woordvoerder van de brandweer. ‘En de verzekering is bezig met het opnemen van de schade.’

Rook

Helemaal verloren is het pand waarschijnlijk niet. Een aantal kamers is helemaal uitgebrand, maar enkele andere kamers zijn nog wel bewoonbaar, vermoedt de woordvoerder. ‘Nadat we ze schoongemaakt hebben, uiteraard. Er is wel de nodige rook door het gebouw getrokken en daar wil je niet in wonen.’ Voor de bewoners die het nodig hebben, is opvang geregeld in een hotel in de buurt.

27 September 2018 | 27-9-2018, 12:13