Bijna twee keer zoveel eerstejaars afgehaakt

Foto: Tim Gouw via Unsplash

Bijna twee keer zoveel eerstejaars afgehaakt

Het aantal eerstejaars RUG-studenten dat voor 1 februari de studie stopzette, is dit jaar bijna verdubbeld. Vorig academisch jaar stopten 380 studenten voor de peildatum, dit jaar zijn dat er 741.
15 februari om 12:37 uur.
Laatst gewijzigd op 16 februari 2021
om 10:07 uur.
februari 15 at 12:37 PM.
Last modified on februari 16, 2021
at 10:07 AM.
Avatar photo

Door Giulia Fabrizi

15 februari om 12:37 uur.
Laatst gewijzigd op 16 februari 2021
om 10:07 uur.
Avatar photo

By Giulia Fabrizi

februari 15 at 12:37 PM.
Last modified on februari 16, 2021
at 10:07 AM.

De RUG heeft geen eenduidige uitleg voor de situatie, maar vermoedt dat de coronapandemie van invloed is. ‘Dat is de meest voor de hand liggende verklaring’, zegt woordvoerder Riepko Buikema. 

‘We kennen de verhalen van studenten die het moeilijk hebben. Dat geldt zeker ook voor eerstejaarsstudenten die misschien nog nooit fysiek college hebben gehad en nauwelijks medestudenten zien.’

Peildatum

De peildatum van 1 februari is vooral belangrijk voor studenten die via DUO een reisproduct en/of een aanvullende beurs krijgen. Wie zich voor die datum afmeldt, hoeft een eventuele aanvullende beurs en de kosten van het OV-reisproduct niet terug te betalen. 

Studenten die er tijdens hun eerste jaar achter komen dat de studie niet is wat ze verwachtten, of die bijvoorbeeld voorzien dat ze het vereiste aantal studiepunten voor het bindend studieadvies (bsa) niet zullen halen, kunnen daardoor zonder al te veel financiële gevolgen van studie wisselen. Wie bij DUO geld leent, moet dat natuurlijk wel terugbetalen.

Verklaringen

Hoewel het bsa dit jaar met tien punten is verlaagd, is het aantal studenten dat stopt toch zo goed als verdubbeld. Ter vergelijking: in het studiejaar 2018/2019 stopten er 470 eerstejaars voor 1 februari, dus iets meer dan de 380 van een jaar later. 

Volgens Buikema lopen de verklaringen van de 741 die dit jaar stopten uiteen. ‘Studenten kunnen bij het stoppen een verklaring voor hun keuze geven, maar dat zijn ze niet verplicht. Zo’n vierhonderd studenten hebben dat wel gedaan.’ 

Ongeveer 75 studenten noemen volgens hem expliciet covid-19 of het online onderwijs als reden om te stoppen. ‘En voor de rest zijn het ook vaak verklaringen als: ‘studie bevalt niet’, ‘persoonlijke omstandigheden’, ‘verkeerde studiekeuze’ of ‘familieomstandigheden’.’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties