Bij UKrant: een jaar na de eerste lockdown

Bij UKrant: een jaar na de eerste lockdown

Bijna een jaar geleden werd de eerste lockdown aangekondigd en ging de RUG nagenoeg op slot. De redactie van UKrant produceerde sindsdien een enorme stroom aan nieuws- en achtergrondverhalen.
8 februari om 16:05 uur.
Laatst gewijzigd op 20 juni 2021
om 12:46 uur.
februari 8 at 16:05 PM.
Last modified on juni 20, 2021
at 12:46 PM.
Avatar photo

Door Rob Siebelink

8 februari om 16:05 uur.
Laatst gewijzigd op 20 juni 2021
om 12:46 uur.
Avatar photo

By Rob Siebelink

februari 8 at 16:05 PM.
Last modified on juni 20, 2021
at 12:46 PM.
Avatar photo

Rob Siebelink

Hoofdredacteur Volledig bio Editor-in-chief Full bio

Elke dag vraagt de redactie van UKrant zich af: waar schrijven we over, waarom schrijven we erover en hoe? Een kijkje achter de schermen.

Uitgestorven RUG-gebouwen. Spookstad Zernike. De UB gesloten. Alle kroegen op slot. Weg levendigheid, weg dynamiek. Het is bijna een jaar geleden dat de RUG op slot ging met de eerste lockdown. 

Ik kijk (wie niet?) met afgrijzen terug op de maanden die achter ons liggen. Maar ik kijk ook terug met trots. Trots op wat de redactie van UKrant heeft gedaan.

Juist in tijden van crisis (ik schreef dat al in deze rubriek aan het begin van de eerste lockdown, niet wetende dat we er een jaar later niet veel anders voor zouden staan) is de behoefte aan informatie groot. En dan moet een redactie er staan. Deze redactie stond er. En staat er.

Ik kreeg vorige week een spontane en hartverwarmende reactie van een student. ‘Wij komen nauwelijks nog op de uni’, zei ze, ‘maar toch wil je weten wat er speelt. UKrant houdt mij en veel van mijn studiegenoten op de hoogte. UKrant houdt ons betrokken.’

In deze rubriek steek ik doorgaans de hand in eigen boezem omdat we iets niet goed hebben gedaan. Maar we mogen het ook wel eens hebben over wat er wel goed gaat.

UKrant houdt mij en veel van mijn studiegenoten op de hoogte en betrokken

Wie iets wil weten over corona in Washington, Moskou, Rio de Janeiro of Bejing; de landelijke media melden dat wel. Maar UKrant is de enige die uitgebreid bericht over hoe de pandemie uitpakt op de RUG. De redactie heeft vanaf medio maart 2020 honderden nieuws- en achtergrondverhalen geschreven over corona en de uni.

Verhalen over online colleges en online tentamens. Proctoringsoftware. Fraude. Over eenzaamheid. Illegale feestjes. Zoom versus Collaborate. Zachte knip. Het bsa. Over eerstejaars die het Academiegebouw alleen kennen van foto’s (en hun studiegenoten van Collaborate). Digitaal daten. Sneltesten. Hulpacties. 

In 2020 zijn de ‘kijk- en luistercijfers’ omhoog geschoten. Alle dag-, week- en maandrecords die we de afgelopen jaren beetje bij beetje hebben opgebouwd, en die net zoals sportrecords soms lange tijd blijven staan, zijn in korte tijd verpulverd.

In 2020 hebben we 2,3 miljoen pageviews geteld, en 770.000 unieke bezoekers. Dat is 30 procent meer dan in 2019, 60 procent meer dan in 2018 en 130 procent meer dan in 2017.

UKrant is vorig jaar veel gelezen door internationals in Groningen (dat zien we in de ‘hits’ voor de vertaalde verhalen), maar ook door mensen in het buitenland (dat zien we in de herkomst via Google Analytics). Duitsland staat, niet onverwacht, op nummer 1 met 42.000 pageviews. Verder nogal willekeurig: België tikt de 20.000 aan, de VS 26.000, Italië staat op 6000 en Groenland op 2.

Er is nog een handjevol landen dat op de wereldkaart van Google Analytics wit blijft. Daar hebben we dus nul (0) lezers. Een ervan is Noord-Korea.

Maar ja, je moet als redactie iets te wensen houden.

Rob Siebelink is hoofdredacteur van UKrant

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties