Bèta’s hebben te weinig labruimte

Een verwachte toename van studenten aan de bètafaculteit dreigt een groot tekort aan labruimtes te veroorzaken. In het ergste geval komen er colleges tussen vijf en zeven uur.
Door Christien Boomsma

De Faculty of Science and Engineering verwacht volgend studiejaar een groei van twintig tot dertig procent. De groei zit hem vooral bij farmacie, biologie en Life Science and Technology (LS&T). Niet alleen gaan die opleidingen over op Engels, wat extra studenten oplevert, ook hebben diverse opleidingen elders in het land een numerus fixus ingevoerd.

‘Dat betekent dat er een tekort dreigt van zeker zeventig zuurkasten’, zegt portefeuillehouder onderwijs Klaas Poelstra van FSE. Om die kasten – waarin je veilig met gevaarlijke stoffen kunt werken – kwijt te kunnen, moet het aantal labruimtes flink worden uitgebreid.

Helemaal zeker is de studententoename nog niet. Zeker bij de werving onder buitenlandse studenten moeten roosteraars werken met een geschatte catch rate van slechts twintig procent. ‘Maar dit is wel het beeld dat de vooraanmeldingen laten zien.’

Vorig jaar al dreigde de bezetting van de labruimtes zo hoog te worden dat de veiligheid in het geding kwam. De veiligheidsregels werden daarom aangescherpt. Maar nu er nog meer studenten bijkomen moet er voor 1 september iets gebeuren om de druk van de ketel te halen.

Uitbreiding college-uren

Uitbreiding van de college-uren tot zeven uur ‘s avonds is een optie, zegt Poelstra. ‘Maar dat doen we alleen als het echt nodig is.’ Behalve de aanwezigheid van studenten en docenten, moeten dan ook receptionisten, beveiligers en nog veel meer mensen opdraven.

Poelstra hoopt daarom op samenwerking met de Hanzehogeschool die net als FSE op piekmomenten een tekort aan labruimte heeft. ‘Vorig jaar was dat roostertechnisch onmogelijk omdat de beide piekmomenten samenvielen. Maar dit jaar zijn er curriculumveranderingen, dus dan kan het misschien wel.’ De roosteraars van beide instellingen hebben daarover contact.

Lukt het ‘lenen’ van ruimte ook dit jaar niet, dan is het verstandig om ‘de kaarten naast elkaar te leggen’, zegt Poelstra. Een noodgebouw is immers een forse investering, zeker als het alleen gaat voor de piekbelasting van enkele weken. ‘Dus als we allebei iets moeten bouwen, dan kunnen we beter de handen ineen slaan.’

De faculteit wil de komende jaren een uitbreiding van zeker honderd zuurkasten, om ook in de toekomst knelpunten te voorkomen.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties