‘Het gaat om júllie toekomst’

De voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, is vanaf nu eredoctor van de RUG. Hij kreeg zijn doctoraat vanwege zijn verdiensten voor duurzaamheid.
Door Thereza Langeler / Foto’s Corné Sparidaens

Het staat er niet best voor met de wereld. We kunnen er nu echt moeilijk meer omheen, sinds het Klimaatrapport van de Verenigde Naties (VN) vorige week uitkwam. Óf we nemen zo snel mogelijk drastische maatregelen, staat daarin te lezen, óf de aarde warmt zover op dat ze onleefbaar wordt.

‘Het is kristalhelder welke keuze we moeten maken’, zegt Ban Ki-moon. ‘We moeten het pad volgen naar klimaatbestendigheid.’ Ban kreeg woensdagochtend uit handen van rector magnificus Elmer Sterken zijn doctoratus honoris causa: vanaf nu is hij dus eredoctor van de RUG.

Duurzame agenda

Universiteiten kunnen eredoctoraten uitreiken aan mensen die een bijzondere prestatie geleverd hebben voor de wetenschap, zonder dat ze zelf in de wetenschap werken. Zo kende de RUG in het verleden ook eredoctoraten toe aan schrijver Kader Abdolah, bisschop Desmond Tutu en koningin Wilhelmina.

Ban krijgt zijn benoeming vanwege ‘zijn niet-aflatende inzet voor duurzaamheid’, zo vertelde Sterken aan de verzamelde professoren, studenten en andere geïnteresseerden in de Martinikerk.

Onder zijn leiding stelden de VN in 2015 een duurzame mondiale ontwikkelingsagenda vast. Bovendien is hij één van de leiders van de Global Commission on Adaptation, die ervoor moet zorgen dat de wereld minder kwetsbaar wordt voor klimaatverandering.

‘Daag je leiders uit’

Samen met Rotterdam vormt Groningen het hoofdkwartier van het Global Adaptation Center. Ban opent woensdagmiddag de Groningse branche, die gevestigd is in de Energy Academy op Zernike. Maar voor het zover is, heeft hij iets te zeggen. Niet zozeer tegen de hoogleraren in vol ornaat, of tegen de burgemeester of de commissaris van de Koning op de eerste rij – maar tegen de studenten achterin in de kerk.

‘Wij zijn de laatste generatie die iets kan doen tegen klimaatverandering. Dus heb ik huiswerk voor jullie: wees wereldburgers. Reik een helpende hand aan mensen die dat nodig hebben. Daag je leiders en je professoren uit. Eis een plekje op aan de onderhandeltafel, want het gaat om júllie toekomst. Ik ben jullie bondgenoot.’

 

 

 

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties