Verdachte schietpartij Korreweg zwijgt

De 21-jarige Azim A., die ervan verdacht wordt een 21-jarige student te hebben neergeschoten op de Korreweg, beroept zich op zijn zwijgrecht. Dat bleek donderdag tijdens een pro-formazitting bij de rechtbank in Groningen.
Door Zander Lamme

Bij de schietpartij op 15 oktober vorig jaar raakte de student blijvend verlamd. De jongeman fietste in de vroege ochtend naar huis toen hij werd aangesproken door drie mannen. Ze pakten zijn fiets vast en zouden hem vervolgens hebben geduwd en geschopt. Daarna zou A. het slachtoffer zonder aanleiding hebben beschoten. Het drietal vluchtte vervolgens en liet het slachtoffer zwaargewond achter.

Glitterdoodshoofd

Tijdens de zitting donderdag, waarbij de verdachte in een capuchontrui met een glitterdoodshoofd de zaal binnenkwam, werd de zaak nog niet inhoudelijk behandeld. Volgende week gaat A. eerst nog voor zes weken naar het Pieter Baan Centrum, waar hij geobserveerd zal worden.

Bovendien wil A.’s advocaat Guy Weski eerst nog vier getuigen horen, die mogelijk een ander licht op de zaak werpen. De advocaat wil aantonen dat er in ieder geval geen sprake is van poging tot moord, het zwaarste vergrijp waarvoor zijn cliënt veroordeeld kan worden.

Zijn opmerkingen daarover leverden een boze reactie op van de moeder van het slachtoffer in de rechtszaal, die luid reageerde: ‘Protest’.

Huiselijk geweld

Behalve de poging tot moord wordt A. verdacht van verboden wapenbezit. Hij zou een revolver, een pistool en een veerdrukpistool hebben gehad. Daarnaast wordt A. nog verdacht van huiselijk geweld.

De politie heeft eerder de andere twee verdachten ook al gearresteerd wegens betrokkenheid bij het schietincident. Zij staan in september, wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld, tegelijkertijd met A. terecht.

Het slachtoffer was niet aanwezig donderdag.

12 April 2018 | 12-4-2018, 18:42