Wat je moet (en wilt) weten over corona en de RUG

Viruscrisis in een overzicht

Wat je moet (en wilt) weten over corona en de RUG

Het nieuws over corona buitelt over elkaar heen. Op deze pagina houdt UKrant een blog bij over alles wat er op de RUG gebeurt. De pagina wordt voortdurend geactualiseerd.
Door redactie UKrant
27 maart om 11:29 uur.
Laatst gewijzigd op 27 maart 2020
om 18:47 uur.
maart 27 at 11:29 AM.
Last modified on maart 27, 2020
at 18:47 PM.

27 maart 2020

De vrijmibo op de RUG, maar dan anders

Corona of niet, de vrijmibo gaat op de RUG gewoon door. Maar wel een beetje anders dan anders.

26 maart 2020

Blut door corona? Collegegeld in mei betalen

Studenten die donderdag hun collegegeld niet kunnen betalen vanwege het coronavirus, hoeven dat van de RUG pas in mei te doen.

Lees meer ⇨

26 maart 2020

Video: Eindelijk plek in lijn 15

Nu de gebouwen van de RUG gesloten zijn, heeft lijn 15 naar Zernike weinig passagiers meer. Eén voordeel: het rijdt lekker door over de lege straten.

Lees meer ⇨

26 maart 2020

Video: Zo rustig was Zernike nog nooit…

Van een bedrijvige plek is Zernike veranderd in een verzameling uitgestorven straten en gebouwen. Dat heeft ook zo z’n schoonheid.

Lees meer ⇨

26 maart 2020

… en de Groningse binnenstad ook niet

Foto: Ritzo ten Cate

25 maart 2020

Tentamens zorgen voor veel onzekerheid

Er is nog steeds grote onzekerheid over de tentamens aan de RUG. Studenten overspoelen docenten met mails. Maar de docenten weten het ook niet.

Lees meer ⇨

25 maart 2020

Online onderwijs: ‘Goh, het werkt eigenlijk best goed’

Zelfs de grootste digibeet moet eraan geloven: colleges geven én volgen gaat voorlopig helemaal digitaal. En dat werkt verrassend goed, vinden studenten en docenten. ‘Er is al veel meer mogelijk dan we beseften.’

Lees meer ⇨

24 maart 2020

Internationals kunnen huurcontract laten ontbinden

Internationale studenten die een kamer bij de SSH of een containerwoning bij Rizoem huren, kunnen hun doorlopende contract laten ontbinden. Dat heeft de RUG, die garant staat voor leegstand, besloten.

Lees meer ⇨

24 maart 2020

‘Vakkenvullen voelt nu extra nuttig’

Terwijl andere studenten zoveel mogelijk thuis blijven, zijn Hannah Kloppenburg en Wytske Schotanus hard aan het werk in de supermarkt. Met dubbele gevoelens: ‘Niet iedereen houdt afstand.’

Lees meer ⇨

23 maart 2020

Achter de schermen bij CIT: deze mensen zetten de RUG online

Nu de fysieke colleges zijn geschrapt tot aan het eind van dit academisch jaar, is het alle hens aan dek voor de mensen die onlinecolleges mogelijk moeten maken. ‘We bouwen het vliegtuig terwijl we vliegen.’

Lees meer ⇨

23 maart 2020

‘Trots dat iedereen de schouders eronder zet’

In een paar dagen tijd leidde het crisisteam van de RUG een gemeenschap van ruim 38.000 mensen naar een nieuwe werkelijkheid. UKrant sprak Hans Biemans van het college van bestuur over de totstandkoming van de maatregelen en de gevolgen voor de toekomst.

Lees meer ⇨

22 maart 2020

Rector Cisca Wijmenga: Anderhalve meter!

Rector Cisca Wijmenga van de RUG zegt het in een videoboodschap van de Veiligheidsregio Groningen nog maar eens: Blijf minstens anderhalve meter uit elkaars buurt.

20 maart 2020

CvB-voorzitter Jouke de Vries: ‘Het is stil op de RUG’

Voorzitter Jouke de Vries van het college van bestuur richt zich in een videoboodschap op YouTube tot de academische gemeenschap in Groningen.

20 maart 2020

Geen fysieke colleges tot eind augustus

De collegezalen van de RUG blijven tot het einde van dit academisch jaar leeg. Alle fysieke colleges en tentamens zijn tot en met 31 augustus opgeschort vanwege het coronavirus.

Het Broerplein was de afgelopen dagen vrijwel verlaten. Dat blijft zo tot eind augustus.

Lees meer ⇨

20 maart 2020

De nieuwe werkelijkheid

De nieuwe werkelijkheid begint al een beetje te wennen.

19 maart 2020

‘Blijven jullie binnen voor ons?’

Meer woorden zijn niet nodig.

19 maart 2020

Coronamedicijn bestaat misschien al

Heel misschien ligt een medicijn tegen het coronavirus al op een labtafel van de RUG. Onderzoeker Paul Hagedoorn werkt als een paard om het geschikt te maken voor een test op proefpersonen. Mogelijk al over vier weken.

Lees meer ⇨
Toon meer nieuws

19 maart 2020

Soepeler bindend studieadvies vanwege crisis

Eerstejaarsstudenten die dit academisch jaar door de coronacrisis niet genoeg studiepunten halen, mogen toch door naar het tweede jaar om dan alsnog de norm te halen. Dat heeft minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs besloten.

Lees meer ⇨

19 maart 2020

Voor elkaar op d’Olle Grieze

Mooie beelden (van woensdag overigens) van de Martinitoren.

19 maart 2020

Boegbeeld UMCG heeft corona

RUG-hoogleraar en afdelingshoofd van de medische microbiologie en infectiepreventie in het UMCG Alex Friedrich is besmet met het coronavirus. Dat maakte het UMCG donderdag bekend. ‘Hij is letterlijk en figuurlijk ons gezicht in deze tijden.’

De besmetting kwam aan het licht tijdens testen die het ziekenhuis uitvoert onder medewerkers. In totaal zijn er nu 656 testen gedaan, 28 mensen zijn besmet.

19 maart 2020

RUG: geen buitenlandse reizen meer

Het college van bestuur van de RUG heeft besloten dat per direct een internationaal reisverbod geldt voor alle medewerkers en studenten. Dat komt erop neer dat dienstreizen naar het buitenland niet meer zijn toegestaan. De maatregel geldt in ieder geval tot 10 april, maar kan worden verlengd.

19 maart 2020

Academiegebouw op slot, promotie in je normale kloffie

RUG-statisticus (en UKrant-columnist) Casper Albers had donderdag een promotie van een student in Leiden. Hij was daar niet, vanzelfsprekend. Het ging deze keer via Skype.

Albers zat achter zijn pc, in zijn normale kloffie (zie het inzetje rechtsboven). Geen toga, wat toch de mores is bij zo’n gelegenheid? Nee, geen toga, bekende hij op Twitter. Want die hangt in het Academiegebouw en het Academiegebouw zit op slot.

19 maart 2020

VSNU en Onderwijs praten over studievoortgang

Studenten zitten met tal van vragen over de voortgang van hun studie. Het ministerie van Onderwijs en de koepelorganisatie van universiteiten VSNU bespreken donderdagmiddag hoe het verder moet met het bindend studieadvies, collegegeld, inschrijvingen voor bachelor- en masterprogramma’s, de financiële gevolgen en de repatriëring van personeel en studenten die nu nog in het buitenland verblijven.

19 maart 2020

Oproep LSVb: Waar loop jij tegenaan?

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) doet een oproep aan studerend Nederland: waar loop jij tegenaan tijdens de coronacrisis, waar maak je je zorgen over? De vakbond wil die verhalen meenemen in een gesprek met de minister van Onderwijs donderdag.

19 maart 2020

LSVb: ‘Universiteiten en huurbazen, wees coulant’

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) maakt zich zorgen over studenten die de komende tijd in financiële problemen kunnen komen door het coronavirus. Zij raken immers massaal hun bijbaantje kwijt.

Lees meer ⇨

19 maart 2020

Voor deze studenten is corona écht link

Ouderen en zieken zijn kwetsbaar voor corona, maar voor jongeren leidt het hooguit tot een griepje. Toch? Nou nee, want wat als je astma hebt? Of diabetes? ‘Op het moment dat ik besmet raak, kan dat tien keer erger worden.’

Lees meer ⇨

19 maart 2020

Geen fysieke colleges meer in Leiden, RUG denkt nog na

De Universiteit Leiden geeft dit academisch jaar geen fysiek onderwijs meer. Ook tentamens worden niet meer fysiek afgenomen. Alles gaat, voor zover mogelijk, online. Dat maakte de universiteit donderdag bekend. Het collegejaar loopt tot en met 31 augustus.

Het is nog onduidelijk of de RUG Leiden hierin volgt. Een woordvoerder zegt dat er wel over wordt gesproken, maar dat er nog geen besluit is genomen.

18 maart 2020

Vindicat biedt oppasdienst aan voor cruciale beroepen

Studentenvereniging Vindicat atque Polit gaat in samenwerking met oppasdienst Toppas Groningen gratis oppas aanbieden voor ouders met thuisblijvende kinderen. Gezamenlijk zijn er meer dan 250 ervaren studentenoppassers beschikbaar, die hun vrijgekomen tijd graag inzetten om werkende ouders in cruciale sectoren en beroepen te ondersteunen.

In nauw overleg met burgemeester Koen Schuiling van Groningen en Veiligheidsregio Groningen is afgelopen dagen gewerkt aan optimale uitvoering van deze actie.

Het initiatief wordt ook onderdeel van het nieuwe platform Studentvoorstad.nl waar alle Groningse studenteninitiatieven worden gebundeld. Eerder lanceerden medisch studenten plannen om zorgverleners te ondersteunen.

18 maart 2020

De Grote Sluiting; bijna al het onderzoek ligt stil

Met een schok is het experimenteel onderzoek aan de RUG tot stilstand gekomen. Onderzoekers doen hun best om te gaan met een van de grootste crises ooit aan de universiteit. ‘We kunnen alleen computersimulaties doen en artikelen schrijven.’

Lees meer ⇨

18 maart 2020

Geen bijbaantje meer: ‘Hoe betaal ik nu mijn huur?’

Door het coronavirus lopen veel studenten inkomsten mis. Omdat ze vaak werken op flexcontracten, krijgen ze niet doorbetaald nu hun bar, restaurant of bedrijf de deuren heeft gesloten. Dat terwijl ze het geld goed kunnen gebruiken.

‘Ik weet zeker dat mijn ouders in Roemenië minder inkomsten gaan hebben’, zegt student Miruna Lucaci. ‘Dat speelt ook mee in mijn zorgen. Ik wil niet dat ik hun lasten nog eens extra verzwaar, als ik het hier financieel niet red’.

Lees meer ⇨

18 maart 2020

Een luisterend oor tegen eenzaamheid

Internationals die nog in Groningen verblijven en zich eenzaam voelen, kunnen bij de RUG aankloppen. ‘We kunnen ons goed voorstellen dat de huidige situatie voor internationale studenten kan leiden tot beperkte sociale contacten of zelfs isolement’, schrijft de RUG.

Studenten die behoefte hebben ‘aan een luisterend oor’ kunnen zich melden bij hun studieadviseur, het Student Service Centre (SSC) of de RUG-vertrouwenspersoon Marjolein Renker (050-3635435 of m.h.j.renker@rug.nl).

Dat kan ook bij All Ears, dat vorig jaar werd opgezet door RUG-medewerkers. All Ears geeft studenten de mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan ‘in deze onzekere tijd’. Het normale inloopspreekuur is nu wel vervangen door een telefonisch spreekuur, op dinsdag- en donderdagmiddag van twee tot vier.

Je kunt een mail sturen naar info@allearsgroningen. Je gesprek wordt dan ingepland. Ook kun je het contactformulier invullen op de website: www.allearsgroningen.nl

18 maart 2020

Nieuwe dilemma’s

Thuiswerken heeft ook nadelen. De afstanden thuis halen het gewoon niet bij de afstanden op de RUG, dus we bewegen een stuk minder. Een extra wandeling maken is de oplossing.

17 maart 2020

Medisch studenten als vrijwilliger aan de slag

Medisch studenten van de RUG zijn een platform gestart om zorginstellingen te koppelen aan studenten die vrijwillig aan de slag willen.

Op de site covidvrijwilliger.nl hebben zich binnen een paar uur meer dan tweehonderd studenten gemeld. Ook hebben de eerste zorginstellingen al contact opgenomen om vrijwilligers in te zetten.

Afdelingen binnen het UMCG en de GGD kunnen de hulp van de studenten goed gebruiken. De laatste heeft bijvoorbeeld extra mankracht nodig om alle telefoontjes op het algemene informatienummer te kunnen beantwoorden.

Lees meer ⇨

17 maart 2020

Was het wel slim om in Groningen te blijven?

Veel internationale studenten zijn teruggegaan naar hun thuisland. Volgens de bewoners van de Upsilonflat in de Antaresstraat is daar nog maar een kwart van de mensen aanwezig.

‘De paniek die ontstond toen de lockdown werd aangekondigd was besmettelijk’, zegt student Aitana López. ‘Iedereen pakte in en vertrok, of was plannen aan het maken om weg te gaan. Daardoor vraag ik me nu ook af of het wel slim van me was om in Groningen te blijven.’

Lees meer ⇨

17 maart 2020

Student Kim Jelsma dicht op Insta over corona

De Groningse student Kim Jelsma publiceert onder de naam Uitgeknipt gedichten op Instagram met woorden of zinnen die uit boeken zijn geknipt.

17 maart 2020

Studentenhoreca is extra de pineut

Voor horecazaken in Groningen die flink op de klandizie van studenten leunen, is de gedwongen sluiting extra lastig. Want overstappen op bezorgdiensten is niet altijd een optie.

‘Dit is lastig te bevatten voor een zaak waar het tot eergisteren goed druk was’, zegt de eigenaar van de populaire zaak The Smooth Brothers.

Horeca op slot, de terrassen zijn leeg.
Lees meer ⇨

17 maart 2020

Rechten waarschuwt studenten rechtseconomie

De Faculteit Rechtsgeleerdheid heeft een mail rondgestuurd naar studenten die mogelijk op 6 maart aanwezig waren bij de werkgroep rechtseconomie en bij de hoorcolleges van dat vak op maandag 9 en woensdag 11 maart.

Een van de studenten heeft volgens de faculteit ziekteverschijnselen die wijzen op besmetting met het coronavirus. Zeker is dat niet, want niet iedereen wordt meer getest. Des te belangrijker is het, aldus het faculteitsbestuur, om de richtlijnen van het RIVM te blijven opvolgen.

16 maart 2020

Oproep van studenten: Geef bloed

Lijst Calimero, een van de studentenpartij in de universiteitsraad, schaart zich achter de oproep van Sanquin en roept medestudenten op om bloed te geven.

16 maart 2020

Oppassistenten schieten zorgverleners te hulp

Nu de scholen dicht zijn, komen zorgmedewerkers met kinderen in de problemen. Met Oppassistent Groningen schieten geneeskundestudenten Hannah, Isa, Manon en Rianne te hulp. Met succes, want de aanmeldingen stromen binnen.

Het idee ontstond toen het viertal zaterdag bij elkaar kwam om spelletjes te spelen. ‘We lopen alle vier coschappen in ziekenhuizen in de omgeving, maar door de corona-maatregelen kwamen we ineens thuis te zitten’, vertelt Hannah.

Lees meer ⇨

16 maart 2020

Wat met de tentamenweek?

De gevolgen van de coronamaatregelen voor de tentamenweek zijn nog onduidelijk. Het crisisteam van de universiteit draait overuren om onderwijs en onderzoek op poten te houden.

De ‘lockdown’ duurt in ieder geval tot en met 10 april en dat zal gevolgen hebben voor de tentamenperiode die 23 maart begint. Gaan tentamens door? En zo ja, in welke vorm? Hoe zit het met eventuele studievertraging?

‘Het zijn precies de vragen die we nu proberen te beantwoorden’, zegt RUG-woordvoerder Jorien Bakker. De universiteit verwacht in de loop van de week meer duidelijkheid te kunnen scheppen.

Allerlei vergaderingen en bijeenkomsten zijn afgelast, waaronder die van de Universiteitsraad.

Lees meer ⇨

15 maart 2020

RUG zit op slot

Alle gebouwen van de RUG in de binnenstad en op Zernike zijn maandag op slot gegaan. Alleen de meest essentiële diensten blijven operationeel.

De eerste onlinecolleges zijn maandag begonnen en iedereen maakt er het beste van, al is het soms met vallen en opstaan. Nagenoeg iedereen werkt vanuit huis.

Lees meer ⇨

12 maart 2020

Geen colleges

Vanaf vrijdag 13 maart tot in ieder geval vrijdag 10 april worden alle fysieke colleges en tentamens op de RUG afgelast. Waar mogelijk zullen colleges en tentamens online worden aangeboden.

Lees meer ⇨

Toon minder nieuws

English