Aletta Jacobshal is nu twee keer zo groot, maar wat hebben we er aan?

Door corona is de winst weer verdampt

Is de vernieuwde Aletta Jacobshal nu wel groot genoeg?

De verbouwing van de grootste tentamen- en collegehal van de RUG, de Aletta Jacobshal op Zernike, is klaar. De capaciteit van het pand is verdubbeld. Maar of dat de RUG echt gaat helpen, is door de coronacrisis de vraag.
11 mei om 17:00 uur.
Laatst gewijzigd op 12 mei 2020
om 13:31 uur.
mei 11 at 17:00 PM.
Last modified on mei 12, 2020
at 13:31 PM.


Rob Siebelink

Door Rob Siebelink

11 mei om 17:00 uur.
Laatst gewijzigd op 12 mei 2020
om 13:31 uur.
Rob Siebelink

By Rob Siebelink

mei 11 at 17:00 PM.
Last modified on mei 12, 2020
at 13:31 PM.
Rob Siebelink

Rob Siebelink

Hoofdredacteur
Volledig bio
Editor-in-chief
Full bio

De verbouwing begon eind 2018 en is vorige week afgerond. De grootste uitdaging, zo zei de RUG eerder, was hoe de bouwoverlast voor student en docent te beperken. Daar hoefde aannemer BAM zich de laatste twee maanden op een uitgestorven campus geen zorgen over te maken. 

Al in 2016 besloot de RUG om de capaciteit van de hal te verdubbelen. De RUG kampte toen al met een gebrek aan tentamenruimte. Tentamens werden daarom ook in de avonden, weekends en in externe zalen zoals in Martiniplaza afgenomen.

In ieder geval de externe zalen en de weekendtentamens zouden met de vernieuwde Aletta Jacobshal verleden tijd zijn. Maar of dat vanwege de coronacrisis en de anderhalvemeteruniversiteit gaat lukken, is nu de vraag. We moeten afwachten hoeveel mensen er straks echt terecht kunnen, aldus een woordvoerder van de universiteit.

Nieuwe zalen

Achter de oranjebruine keramische bedekking van de buitenkant van de nieuwe vleugel bevinden zich twee nieuwe collegezalen (200 en 450 zitplaatsen), een examenruimte (met 590 digitale tentamenplaatsen), een extra foyer en studiefaciliteiten.

De nieuwbouw (5400 vierkante meter extra) is tegen de bestaande hal aangebouwd, deels in de vijver. Die is tijdens de bouw voor een groot deel gedempt om tijdelijk als bouwplaats te dienen, maar wordt weer uitgegraven. De nieuwe vleugel bevat straks de hoofdingang, de oude entree wordt dan de uitgang.

Duurzaam

Het gebouw is ook duurzamer geworden dankzij een geothermisch energiesysteem en ruim vijfhonderd zonnepanelen. Verder is het binnenklimaat verbeterd door een klimaatbeheersingssysteem en tot slot is de fietsenstalling vergroot.

De komende tijd wordt gebruikt om de hal verder in te richten, zodat die bij het begin van het nieuwe academisch jaar beschikbaar is. ‘Uiteraard hopen we dat we de prachtige nieuwe faciliteiten in het komende collegejaar in gebruik kunnen nemen, volgens de dan geldende richtlijnen’, zegt Hans Biemans van het college van bestuur.

English