Aletta Jacobs als boegbeeld van de Nederlandse geschiedenis

Aletta Jacobs als boegbeeld van de Nederlandse geschiedenis

Een muurschildering van Aletta Jacobs met de tekst ‘Vrouwen. Kunnen. Alles.’ siert sinds kort DOT in Groningen. Ze moet jongeren uit generatie Z nieuwsgierig maken naar de Nederlandse geschiedenis.
14 januari om 14:54 uur.
Laatst gewijzigd op 14 januari 2021
om 15:04 uur.
januari 14 at 14:54 PM.
Last modified on januari 14, 2021
at 15:04 PM.
Avatar photo

Door Giulia Fabrizi

14 januari om 14:54 uur.
Laatst gewijzigd op 14 januari 2021
om 15:04 uur.
Avatar photo

By Giulia Fabrizi

januari 14 at 14:54 PM.
Last modified on januari 14, 2021
at 15:04 PM.
Avatar photo

Giulia Fabrizi

Nieuwscoördinator Volledig bio » News coordinator Full bio »

 

De zogeheten Wake Up Wall maakt onderdeel uit van een campagne van de Canon van Nederland en is gemaakt door de Amsterdamse kunstenares Hedy Tjin.

‘Open je ogen, leer van het verleden en sta voor je toekomst.’ Dat is de boodschap die de campagne mee wil geven aan jongeren geboren tussen 2000 en 2015, ook wel generatie Z genoemd. Grote muurschilderingen van historische figuren met emanciperende teksten zijn daar onderdeel van.

Vrouwenkiesrecht

Aletta Jacobs (1854-1929) is het boegbeeld van de eerste feministische golf. Ze streed voor vrouwenkiesrecht en was de eerste vrouw in Nederland die officieel werd toegelaten tot een universiteit. Dat was aan de Rijksuniversiteit Groningen in 1871. 

Groningen is een van vier steden waar een schildering is gemaakt. In Nijmegen is een portret van Vincent van Gogh te zien, in Deventer een schildering van de Hanzesteden en in Amsterdam een portret van Anton de Kom, de Surinaamse anti-koloniale schrijver en nationalist.

Canon van Nederland

De Canon van Nederland is een overzicht van de Nederlandse geschiedenis in vijftig vensters. De vensters bestaan uit onder meer personen, gebeurtenissen of ontwikkelingen die in hun specifieke tijdsperiode bepalend waren voor de manier waar Nederland zich ontwikkelde.

De eerste officiële canon werd in 2006 ontwikkeld op verzoek van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. In juni 2020 presenteerde de commissie Herijking Canon van Nederland de nieuwe versie van de canon.

De nieuwe canon bestaat opnieuw uit vijftig vensters. Ook zijn er zeven thema’s te onderscheiden die de verschillende vensters met elkaar verbinden. Een overzicht van de canon is te vinden op de website canonvannederland.nl, dat wordt onderhouden door het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties