Advocaat Hans G. eist vrijspraak

Voormalig RUG-manager Hans G. (65) vindt dat hij moet worden vrijgesproken in de zaak rond de grootschalige fraude aan de RUG. Afgelopen donderdag eiste het Openbaar Ministerie nog vier jaar gevangenisstraf.
Door Peter Keizer

Volgens Arco de Kruijff, de advocaat van de verdachte, is er sprake van maatschappelijk ongewenst gedrag, maar is Hans G. niet strafbaar. ‘Nepotisme – het bevoordelen van familie – valt niet onder de omschrijving in de wet’, aldus raadsman De Kruijff.

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de voormalig RUG-manager van ambtelijke corruptie. Volgens onderzoek van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst zou hij sinds 2008 als ambtenaar geld en middelen hebben aangenomen van klusbedrijven, in ruil voor werk aan de universiteit. Hij wordt ervan verdacht voor zijn zoon en voormalig schoondochter valse dienstverbanden te hebben geregeld bij installatiebedrijven, zonder dat daar een noemenswaardige tegenprestatie tegenover stond.

Volgens De Kruijff heeft zijn cliënt niet altijd integer gehandeld, maar is van ambtelijke corruptie geen sprake. Juridisch gezien is dat alleen het geval als de gift, dienst of belofte rechtstreeks de ambtenaar ten goede komt, stelt hij. ‘In dit geval is het een dienst aan zijn zoon en voormalig schoondochter.’

Rijdende trein

Daarnaast kan Hans G. volgens zijn advocaat niet worden gezien als het meesterbrein achter de fraude. ‘Hij is in een rijdende trein gestapt, hij was de machinist met de juiste papieren en deed niets anders dan zijn voorgangers, die al met de installatiebedrijven werkten. Hij heeft niet een eigen koninkrijk gecreëerd. Dat koninkrijk bestond al. Er bestond al een systeem van weinig controle.’

Vorige week gaf de hoofdverdachte zelf aan een auto en tankpas van een van de bevriende ondernemers te hebben gekregen. De ondernemers berekenden dat weer door aan de RUG. Ook erkende hij dat hij met een klusjesman geld verdiende aan handel in bouwmaterialen, waar de universiteit zonder het te weten voor had betaald.

Volgens zijn advocaat is echter niet voldoende bewezen dat alle kosten door zijn gefactureerd aan de RUG. Ook is de schade die de universiteit daardoor zou hebben geleden onvoldoende onderbouwd, aldus de raadsman. ‘De berekening is nergens op gestoeld, het is een slag in de lucht’, hield hij de rechters voor.

Tragedie

Volgens advocaat De Kruijff is zijn cliënt een ‘klassieke pleaser’. Hans G. probeert het aandachttekort in zijn jeugd te compenseren door leiding te nemen en anderen te helpen. ‘Hij is een kruiwagen geworden voor velen. Die kracht is ook zijn zwakte geworden.’ De Kruijff spreekt van een tragedie dat juist de zoon en vrouw van G. zich nu moeten verantwoorden voor de rechter.

De Kruiff: ‘Hij is een self-made man en heeft zich van lasser opgewerkt tot hoofd van de afdeling.’ De raadsman betoogt dat zijn cliënt groot is geworden in de bouwwereld. Een wereld waar nogal wat wordt geregeld. Het is daar voor wat hoort wat. ‘Hij is gevraagd voor een functie (hoofd technisch beheer in 2006, red.) die hem in zekere zin fataal is geworden.’ G. had net iets eerder met pensioen moeten gaan, zegt hij. Dan was hij net als ‘de anderen’ de dans ontsprongen en had er niemand meer naar omgekeken.

De rechtbank doet op 17 mei uitspraak in de zaak.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties