Studenten en medewerkers naar de digitale stembus [UPDATE]

De leuzen die van zondag- op maandagnacht op het Harmonieplein zijn gespoten, zijn dinsdagmorgen door de RUG verwijderd. Om de spuitwerkzaamheden mogelijk te maken, is de verkiezingsmarkt naar de andere kant van de bogen verhuisd.
Door Rob Siebelink

Op het Harmonieplein in de Groningse binnenstad zijn in de nacht van zondag op maandag door anonieme actievoerders met verf leuzen gespoten. Het protest richtte zich vooral tegen de verzakelijking van de universiteit. ‘Managers get out, we know what you are all about’ en ‘CVB, weg er…’

De laatste slogan werd niet afgemaakt, mogelijk omdat de verf op was of omdat de graffitispuiters er vandoor gingen toen ze werden betrapt. Een lege spuitbus werd later in de buurt van het plein teruggevonden.

De RUG heeft aangifte gedaan van vernieling.

Verkiezingen

Maandag begonnen de verkiezingen voor de universiteitsraad, faculteitsraden en dienstraden. Zo’n 31.000 studenten en 6000 medewerkers kunnen tot en met vrijdag hun stem uitbrengen.

Voor de universiteitsraad doen twee partijen mee voor medewerkers (de Personeelsfractie en de Wetenschapsfractie) en vijf voor studenten (SOG, Lijst Calimero, DAG, De Vrije Student en het onlangs opgerichte International Platform, dat opkomt voor de belangen van de ruim 7000 internationals die aan de RUG studeren).

Voor wie niet weet waarop te stemmen, heeft de Groninger Studentenbond (GSb) voor studenten een kieswijzer gemaakt voor de universiteitsraad. Aan de hand van negen stellingen (zoals huisvesting, verengelsing en flex-studeren) kunnen studenten hun keuze bepalen.

Bewuste keuze

‘De ervaring leert helaas dat veel studenten niet alle partijprogramma’s zullen lezen’, zegt GSb-voorzitter Jolien Bruinewoud, ‘Met de kieswijzer willen we ervoor zorgen dat mensen een beter inzicht krijgen in de verschillende standpunten van de partijen, zodat ze een bewuste keuze kunnen maken.’

De afgelopen jaren schommelde het opkomstpercentage even onder de 30 procent. De GSb hoopt dat studenten met de kieswijzer op een snelle, gemakkelijke manier inzicht kunnen krijgen in de verschillende standpunten van partijen. Door de keuzes die studenten maken bij het invullen van de kieswijzer komt er een advies uit.

De nieuwe partij International Platform, die pas vorige week voor het eerst van zich liet horen, is overigens in de kieswijzer niet meegenomen.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties