Studentpartijen debatteren op sociëteit van Albertus

Donderdagavond was het verkiezingsdebat voor studenten op de sociëteit van Albertus. De voorzitters van de vijf studentpartijen namen het tegen elkaar op.
Door Joas de Jong

Rond de zeventig studenten kwamen naar het debat op de sociëteit van Albertus Magnus, georganiseerd door de Groninger Studentenbond (GSb) en de RUG. Het was vooral de achterban van de partijen die kwam opdagen.

‘Studenten zijn vaak niet heel betrokken bij de verkiezingen voor de universiteitsraad,’ zegt voorzitter Jolien Bruinewoud van de Groninger Studentenbond. ‘Met dit initiatief proberen we toch mensen te enthousiasmeren voor de universiteitspolitiek.’

In de strijd

Studenten Organisatie Groningen (SOG), Lijst Calimero, Democratische Academische Groningen (DAG) en De Vrije Student (DVS) wierpen zich in de strijd. Ook nieuwkomer International Platform van Matej Pop-Duchev was aanwezig, bekend van de Facebookpagina RUG Confessions.

De avond bevatte vijf een-op-eendebatten, waarvoor alle partijen een stelling mochten aandragen. De eerste stelling, van SOG, was dat het slecht is om geld te investeren in extra studentpsychologen.

Juist preventie van mentale problemen zou meer onder de aandacht moeten komen, stelde Marieke Klijnstra van SOG. Calimero, vertegenwoordigd door Floor Buigel, bracht naar voren dat problemen in een vroeg stadium moeten worden herkend en dat personeel wordt opgeleid om het te herkennen.

Inclusiviteit

Het tweede debat sloot aan op het thema van het aankomende lustrum van de RUG. Volgens DAG moet de universiteit meer doen aan inclusiviteit. Het lustrumthema, zei Manuel Pinto Reyes van DAG, gaat te veel om het imago van de universiteit. Dylan Gerding van DVS stelde dat het belangrijker is dat medewerkers geselecteerd worden op basis van kunde.

Voortbordurend op het vraagstuk van mentale gezondheid wilde DVS graag van International Platform weten waarom speciale mentale zorg voor internationale studenten nodig zou zijn. International Platform pleitte voor verbetering van het onderwijs en de leefomstandigheden van studenten, zowel internationaal als Nederlands.

Ook het werkzame leven na de universiteit kwam aan bod. Zo bracht Calimero naar voren dat de universiteit studenten beter moet voorbereiden op werk buiten de academische bubbel. DAG benadrukte juist het belang van kritisch denken in een tijd waarin nepnieuws zo invloedrijk is.

Huizenmarkt

Het laatste debat ging over de huizenmarkt. International Platform opperde dat de universiteit alleen studenten mag toelaten als er huisvesting voor hen is.  SOG vond dat de universiteit aankomende studenten goed moet informeren over de huizenmarkt in Groningen.

Als afsluiter stonden alle partijen tegenover elkaar in een plenair debat over de digitalisering van het onderwijs. DVS stelde dat studenten de mogelijkheid moeten krijgen hun studie volledig digitaal te volgen, vooral als die theoretisch is.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties